2012 m. balandžio 14 d., šeštadienis

Oh my blue jeans... ;]

Nusipirkau naujus džinsus. Draugė: - O ir vėl džinsai, kiek jau jų turi? - Ei, ar tai reiškia, kad turiu per daug? Ar kad čia toks įprastas, kasdieniškas ir neįdomus kalbėti reiškinys?..
Ot ir ne! Džinsai - fenomenalus reiškinys. Džinsų istorija skaičiuojama jau nuo XVI a. ir tiesiog nuostabu, kaip per 500 metų jūrininkų kasdieninis darbo drabužis tapo mados ir tekstilės fenomenu. Kilę Europoje, Italijos miestelyje Genoa (iš kurio pavadinimo, manoma, ir kilo šio fenomeno vardas), iš medvilnės-vilnos ir lino mišinio medžiagos darbininkų kelnių populiarumas stiprėjo, verslas augo, todėl nenuostabu, kad Amerika šiuo reiškiniu netruko susidomėti. XIX a. Amerikos džinsų pirmieji gamintojai pritaikė vietinę, greičiau panaudojamą medvilnę, iš kurios gauta medžiaga buvo stipri ir ne taip greit susidėvinti. Čia ir prasidėjo tikrųjų blue jeans istorija, kurių tėvas - Levis Strauss. Jis pradėjo siūti kelnes-kombinezonus aukso ieškotojams iš palapinių medžiagos, mėlyna tipinę džinsų spalvą išgaudamas pigiausiais indigo dažais. Pirmieji džisai buvo aukštu liemeniu, surišami diržu ir su penkiomis kišenėmis - trys priekyje ir dvi užpakalyje. Vėliau buvo sukurti džinsai kaubojams (va iš kur tos džinsų reklamos su kaubojais) ir taip įkurta kompanija ,,Levis-Strauss & Co". Iš pradžių džinsai buvo skirti darbininkų sluoksniui, vėliau jau tapo kilmingo ir turtingo amerikiečio vyro simboliu. Aišku, kas galima vyrams, būtina ir moterims - ilgai netrukus džinsus pradėjo mėgt ir moterys. Nenuostabu kodėl - didžiausią reklamą jiems darė džinsus pamėgusios kino ir muzikos žvaigždės. Dar viena stipri džinsų kompanija ,,Lee" įvedė naujieną džinsų pasaulyje - į džinsus pradėjo siūt užtrauktukus. Taip džinsai išplito ne tik Amerikoje, bet ir Europoje. Buvo aišku - ne trumpam.
60'-70'ieji: hipių, laisvės ir kovos prieš diktatūrinę valdžią metas. Džinsai tapo vienu iš pagrindiniu maištaujančios visuomenės simboliu. Individualūs, pagražinti kniedėmis, sagomis, siuviniais, nėriniais, ir net iki dabar ypač mėgstami patrinti ar nuskalbti džinsai atsirado laisvės hipių laikais. Sovietų Sąjungoje mėlynieji amerikietiški džinsai buvo viena iš geidžiamiausių prekių, karaliavusi juodojoje rinkoje. Aišku, už tokią prabangą tekdavo pakloti nemažai - apie 200 rublių... Tačiau tai buvo nė motais - džinsai, nepaisant jokių propagandų, puikiai atlaikė sovietmečio priespaudą.
Aštuoniasdešimtaisiais džinsai debiutavo aukštojoje madoje. Pirmieji džinsų dizaineriai - Calvin Klein, Sergio Valente, Jordache, sukūrę slim tipo, aptempiančius džinsus. Devyniasdešimtaisiais džinsai pasitraukė trumpam iš pagrindinės scenos, užleisdami auditorijos susidomėjimą kitiems naujiems mados vėjams. Tačiau tyla truko neilgai. Šiame tūkstantmetyje sienos griuvo - džinsai yra visur. Aukštosios mados podiumuose, prekybos centruose, Europoj, Amerikos, Afrikoj, aksesuaruose, batuose, plaukuose ir Tavo, ir mano spintoj... Užtenka apžiūrėt ir mūsų prekybos centrų drabužių parduotuvių naujas kolekcijas - jeans rock! Džinsų mados tendencijos? Jų nėra, nes džinsai visur, visada, visokie ir su kuo tik nori! Lengva, minkšta, nėriniais puošta suknelė, plėšyti, tiesiog destroyed šortai, apkritusios spalvoto džinso kelnės, oversize vyriško tipo marškiniai, trumpi švarkeliai, nors vardink be galo. Ir kas nuostabiausia - tai traukia, gražu, ir atrodo kiekvieną kartą lyg nauja ir nematyta, nors jau puse tūkstantmečio nešiojama. Džinsus priima į savo spintą ir jaunoji Kembridžo hercogienė Kate... Tik nesakyk, kad Tau nekilo pagunda naujiems džinsams? ;]





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą